Welke soorten wijnglazen zijn er?

Welke soorten wijnglazen zijn er?

Het gebruiken van de juiste wijnglazen is een belangrijk onderdeel van het genieten van wijn. Het juiste wijnglas geeft je de optimale smaak, geur en structuur van de wijn. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is om de juiste wijnglazen te gebruiken voor elke soort wijn. 

*Je kunt een wijnglazenhouder gebruiken om wijnglazen in op te hangen. Dit voorkomt stof en nare geuren in de glazen.

In deze blog gaan we de verschillende soorten wijnglazen bespreken en welk wijnglas je moet gebruiken voor welke wijn. De wijnglazen die je gebruikt, zijn afhankelijk van de soort wijn die je drinkt. Er zijn veel verschillende soorten wijnglazen die allemaal hun eigen functies hebben. Laten we eens kijken naar de verschillende soorten wijnglazen en wat hun voordelen zijn. Het meest gebruikte wijnglas is de traditionele allround wijnglas. Dit is een glas met een lange steel en een bolvormige kom. Het is het meest universele type wijnglas en het is geschikt voor veel verschillende soorten wijn. De kom heeft een grote capaciteit, en het is luchtdicht, zodat de geur van de wijn goed bewaard blijft. 

Het volgende wijnglas is de fluitglas. Dit is een veel smaller wijnglas met een smalle steel en een dunne, lange kom. Het is geschikt voor koolzuurhoudende wijnen zoals champagne en mousserende wijnen. Het ontwerp van het glas is zo gemaakt dat het de bubbel in de wijn langer vast blijft houden. 

Een ander type wijnglas is het Bordeauxglas. Dit is een groter glas met een brede steel en een brede kom. Het is geschikt voor sterke rode wijnen zoals Bordeaux, Cabernet Sauvignon en Merlot. De brede kom geeft je meer ruimte om de wijn te ruiken, waardoor je meer aroma en smaak uit de wijn krijgt. 

Daarnaast is er het Bourgogneglas. Dit is een kleiner glas met een lange steel en een smalle kom. Het is geschikt voor lichte, witte wijnen zoals Chardonnay en Pinot Noir. De smalle kom zorgt ervoor dat de aroma's beter worden bewaard, waardoor je meer smaak uit de wijn krijgt. 

Tot slot is er het dessertglas. Dit is een klein, breed glas met een korte steel en een breed uiteinde. Het is geschikt voor zoete wijnen zoals Sauternes, Port en Madeira. De brede kom zorgt ervoor dat de zoetheid van de wijn beter wordt bewaard, waardoor je meer smaak uit de wijn krijgt. 

Nu je de verschillende wijnglazen kent, is het tijd om te bespreken welke wijnglas je moet gebruiken voor welke wijn. Als je een allround wijnglas gebruikt, is het het beste om het te gebruiken met een robuuste rode wijn zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz. Als je een fluitglas gebruikt, is het het beste om het te gebruiken met een mousserende wijn zoals champagne of prosecco. Als je een Bordeauxglas gebruikt, is het het beste om het te gebruiken met een sterke rode wijn zoals Bordeaux, Cabernet Sauvignon of Merlot. Als je een Bourgogneglas gebruikt, is het het beste om het te gebruiken met een droge, witte wijn zoals Chardonnay of Pinot Noir. En als je een dessertglas gebruikt, is het het beste om het te gebruiken met een zoete wijn zoals Sauternes, Port of Madeira. 

Kortom, het is belangrijk om het juiste wijnglas te gebruiken voor elke soort wijn. Elk wijnglas heeft zijn eigen voordelen, en het is belangrijk om het juiste wijnglas te gebruiken om de optimale smaak, geur en structuur uit je wijn te krijgen. Het juiste wijnglas gebruiken, kan een wereld van verschil maken in hoe je wijn smaakt.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.